Kedi Köpek Aşı Programı ve Aşılama Hakkında Genel Bilgiler

Minik dostlarımızı hastalıklardan korumak için uyguladığımız aşılar prensip olarak vücudun doğal bağışıklık sistemini uyararak hedeflenen hastalığa karşı antikor üretimini sağlayan biyolojik maddelerdir. Aşı uygulandığı sırada bağışıklık sistemindeki bir zayıflık (gizli bir hastalık veya parazit varlığı) aşılama ile hedeflenen bağışıklığın oluşmasını engeller. Bu durumda hastalığın aşısı yapılmış olsa da,  hedeflenen koruyucu yanıt oluşmadığından etkenle ilk karşılaştığı anda hastalık gelişir. Diğer bir deyişle bu hayvanlar, aşılandıkları halde hastalanırlar çünkü aşı yapıldığı halde “aşısız” dırlar.

Bu sebepten dolayı, aşı programından önce ve aşı programı içinde dikkat edilmesi gereken bazı özel durumlar vardır:

 

Kedi Köpek Aşıları Yapılmadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Aşı uygulamalarından önce minik dostumuzun mutlaka antiparaziter uygulamalarının tamamlanmış, tüm iç ve dış parazitlerinden arınmış olması gerekir. Bu parazitler minik dostumuzdan beslenirken, vücut direncinin düşmesine sebep olurlar.
  • Bir yavru ile beraber kliniğe ilk gelişinizde veteriner hekimimiz, aşı programına başlamadan önce, ayrıntılı muayene etmek isteyecektir. Aşı uygulaması öncesinde minik dostumuzun sağlıklı olduğundan emin olmamız gerekir. Ancak sağlıklı bir hayvana yapılacak uygulamalar, hedeflenen bağışıklık oranlarına ulaşılabilir ve hastalıklara karşı yeterli koruma sağlayabilir.
  • Aşı uygulamaları öncesinde ve sonrasında bir süre minik dostumuzun yıkanmaması gerekir.
  • Aşı uygulamalarının hedeflenen başarıyı sağlaması için bireysel bir program oluşturulması oldukça önemlidir. Örneğin; aktif olarak avlanan bir av köpeği ile apartmanın üst katlarında yaşayan ve hiç dışarı çıkmayan bir ev kedisinin ihtiyaçları ve yapılacak uygulamaları ve hatta zamanı aynı olmayacaktır. Hekimlerimizin sizi ve minik dostunuzu tanıması ve size en uygun aşı programını oluşturması önemlidir.

MediVet Veteriner Kliniği’nde uygulanan standart bir aşı programı yoktur. Hekimlerimiz size uygun bir aşı programı hazırlarken Dünya Küçük Hayvan Veteriner Hekimliği Birliği (WSAVA) ‘ne bağlı Aşılama Kuralları Grubu (VGG) tarafından yayınlanan ” KÖPEK VE KEDİLER İÇİN AŞILAMA KILAVUZU 2016 (GUIDELINES FOR THE VACCINATION OF DOGS AND CATS 2016)” tarafından belirlenmiş olan yönergeler ve kuralları doğrultusunda özel bir program oluştururlar.

Özetle; Çekmeköy MediVet Veteriner Kliniği ‘nde her bir hastamız için bireysel özellikler ve çevre koşulları doğrultusunda ve ayrıca VGG ‘nin önerdiği bazı standartlara sadık kalarak özel bir aşı programı oluşturulur.

Aşı programlarımız oluşturulurken, konusunda özel eğitimli hekimlerimiz sizi ve minik dostlarımızı yakından tanıyarak hastalık risklerini belirler ve böylece yapılacak olan aşı sayısına, aşıya başlama yaşına ve aşılama aralıklarına karar vererek bir program oluştururlar:

Bu bireysel özellikler dışında aşı programları düzenlenirken aşılamada altın kurallar olarak dünya çapında kabul gören güncel 2016-VGG standartları baz alınır:

  • Yavru köpeklerde aşı programında daha önceden yapılan aşı sayısına bağlı olmaksızın, karma aşılar 16 haftalık yaşa kadar 2-4 haftada bir uygulanır. 16 haftalık yaştan sonra son doz olarak tekrar edilir. 16 haftalık yaşa kadar karma aşı uygulaması yapılmamış köpeklerde tek doz olarak uygulanması yeterlidir. 1. yaşa gelindiğinde bir doz DHPPi karma aşı uygulaması yapılır. Ancak bu şekilde aşılama programı uygulanmış olan bir köpekte sonrasında DHPPi için 3 yıllık bir koruyuculuktan bahsedilebilir.
  • Köpek karma aşı olarak 5’li karma olarak bilinen DHPPi+L kullanıldığı durumlarda Leptospira spp. için uygulanan bakterin aşının tekrarının yıllık olarak yapılması gerekir.
  • Diğer aşılar (bakterin ve inaktif) (leptospira, bordetella bronchiseptica, lyme) yaş grubuna bakılmaksızın 2-4 hafta aralıklarla 2 doz halinde uygulanır. Bu aşıların yıllık olarak tekrarları yapılır.
  • Kuduz aşısı tek doz olarak ve 16 haftalık yaştan sonra uygulanır.
  • Yüksek risk grubundaki yavrularda (barınaklar, köpek çiftlikleri) aşılar 4-6 haftalık yaşta başlanır ve 20 haftalık oluncaya kadar 2 haftada bir tekrar uygulamaları yapılır.
  • Kedi karma aşıları 16 haftalık yaşa gelene kadar 2-4 hafta aralıklarla uygulanır. Son doz 4 aylık yaşta yapıldıktan sonra yıllık olarak tekrar programına alınır.
  • FeLV aşıları, ilk aşılamada 2-4 hafta aralıklarla iki doz olarak uygulandıktan sonra 2-3 yılda bir tek doz aşılamalar yapılır.
  • Ayrıca, anne sütü alamayan, hastalıklar açısından riskli ve aşı uygulaması yapılamayacak 6 haftalıktan küçük yaştaki yavru kediler için MediVet Veteriner Kliniği laboratuvarlarında özel olarak hazırlanan “Suni Kolostrum” intra peritoneal yollarla (IP) uygulamaları yapılır.

 

Ayrıca Okuyun,

Kedi ve Köpekler için Aşılama Klavuzu 2016

Güncel Kedi Köpek Aşı Programı

Acil Durumlar İçin Telefon:        0216 415 9501