Kuş bakım teferruatlı ve özen gösterilmesi gereken bir konudur. Kafesler kuşun büyüklüğüne ve ihtiyacına uygun olmalıdır. Kafes boyutları mümkün olduğu kadar büyük olmalıdır. Böylece bu kafes, kanatlı dostunuz için yaşanacak yer olabilir. Kafes seçiminiz için bir veteriner hekime danışmanız gerçekten çok önemlidir! Nihayetinde kafes, kuşunuzun evi olacaktır!

Kafesin içini düzenlemede dikkat edilecek nokta; kuşun günlük yaşantısında zorunlu olan yemlik, tüneklik gibi her araç ve gerecin kafeste bulunmasına dikkat etmektir. Bu ekipmanlar Kuşunuzun cinsine göre değişiklik göstereceğinden bu konuda da veteriner hekime danışmanızda fayda var.

Kuşunuzun sağlığı ve mutluluğu kafesinin rahatlığı, yemlerinin kalitesi ve sizin ona gösterdiğiniz ilgiye bağlıdır.

Kuşunuzun çekingen ve ürkek mi, yoksa ailenizle kaynaşmış bir fert mi olacağı tamamen size bağlıdır. Eğer ilk haftalarda kuşunuza uzun zaman ayırıp, nazik ve anlayışlı davranırsanız kuşunuzun güven ve sevgisini kazanırsınız.

Kuşun sıkılmaması ve gereken egzersizi yapabilmesi için her gün uçmasına izin vermek faydalıdır

Kafesin içine zaman zaman değiştirerek koyacağınız bir yada iki oyuncak yeterlidir.

Kuşlar hava akımlarına, mutfak kokusuna, soba radyatör gibi ısı kaynaklarına ve fazla güneş ışığına karşı oldukça duyarlıdır. O halde kafesi asla mutfağa, cam ve radyatör yakınlarına yerleştirmeyiniz.

İyi havalarda kısa sürelerde kuşunuza hava ve güneş aldırın. Güneş banyosu kuşlarınızın daha sağlıklı ve tüylerinin daha parlak olmasını sağlayacaktır.

Geceleri kafesi örtmek; kuşun hava akımlarından, ışıktan korunması ve kuşun uyumasına olanak sağlaması açısından iyi bir alışkanlıktır.

Kafesin tabanı kuşun ayaklarının rahatlığı için ince kalınlıkta deniz kumu, nehir kumu ile kaplı olmalıdır. Kuşunuz burada gezinmekten hoşlanacaktır. Ayrıca yediklerini sindirmesi için bu taşlardan bir miktar yutmak zorundadırlar. Çünkü kuşları dişleri olmadığından yediğini hazmedebilmek için ince çakıl yemek zorundadır. Kuşun taşlığında biriken çakıl sürtünme yolu ile yemi öğütür, hazım sağlar.

Kafes tabanına konulan kum her hafta yenilenmelidir.

Çiftleştirme dönemi ilkbaharda başlar. Kuşların çiftleşmeleri için sağlıklı bir çifti bir araya getirmeli, yuvayı takmalı ve beslenmelerini takviye etmelisiniz.

Sağlıklı kuş hareketli ve canlıdır, diğer kuşlarla etkileşim halindedir ve sık sık kendini temizler. Dışkı bölgesindeki tüyler birbirine yapışık yada dışkı ile kirlenmiş olmamalıdır. Gözleri ve burun delikleri akıntılı yada çapaklı olmamalıdır.

Hasta kuş hareketsiz durur, tüyleri kabarık, gözleri yarı kapalıdır. Çevresine ilgisizdir. Kuşunuzun sağlıklı olmasını istiyorsanız kafesi iki günde bir temizleyiniz. Pis kafesler hastalığa davetiye çıkarır.

Beslenmeleri

Kuşların sindirimi son derece hızlıdır. O halde kuşunuzun yiyecekleri, devamlı olarak onun yemesine hazır olmalıdır. Yine suyunun da sürekli olarak yenilenmesi gerekir.

Kuşunuzun türüne göre beslenme ihtiyaçları değişiklik gösterir. Bu nedenle çok çeşitli kuş yemleri satılmaktadır. Ayrıca sizin evinizde onlar için hazırlayıp vermeniz gereken besinler vardır.

Kuşlar besinlerden vitamin sentezleyemezler. Bu vitaminler kuşların gereksimlerine göre onlara verilmelidir.

Kuşunuzun sağlığı herşeyden önce onlara sunduğunuz yemin kalitesine bağlıdır. Kaliteli yemleri pet shop bölümümüzden uygun fiyatlarla temin edebilirsiniz.

Yeşillik ve meyve, kafes kuşlarının iyi beslenmesinde zorunludur. Bu ister tane yemle, ister böcekle beslensin tüm kuşlar için geçerlidir. Bunlar marul, lahana, ıspanak ve tüm meyve çeşitleri olabilir.

Bazı türler örneğin papağan gibi yem, sebze, böcek, kurtcuk ve meyve dışında et de yerler. Bu nedenle bu tür kuşlara çok az miktarlarda olsa bile ara sıra pişmiş et vermenizi öneririz.

Sahibine bağlanan bir kuş sahibinin yediklerinide paylaşmak ister. Ancak masanızdaki tuzlu ve yağlı yiyecekler, tatlılar, çikolata ve alkol kuşun bünyesine uygun değildir ve verilmemelidir.

CategoryKuş

Acil Durumlar İçin Telefon:        0216 415 9501