Kedi bakım rehberi, minik dostlarımızı sahiplenen bireylere yardımcı olmak için hazırlanmıştır. Kedilerin insan yanındaki yeri insanlık tarihi kadar eskidir denilebilir. Tam olarak bilinmemekle beraber İsa’dan önce 1600 yılından beri insanoğlu kedilerle birlikte yaşamaktadır. İlk olarak eski mısırda evcilleştirildikleri düşünülmüştür. O dönemlerde sadece ev hayvanı olarak değil tapınılacak bir nesne olarak görülmektedirler. Bu nedenle sahipleri ile birlikte, mumyalanma gibi çeşitli metotlarla ölümsüzleştirilmişlerdir.
Kedi Bakım Rehberi Ön Bilgiler
Bilinen 30 çeşit kedi ırkı bulunmaktadır. Genel olarak karakterler birbirine benzese de bazı ufak ayrıntıları bilmeniz, yavru kedinizin seçiminde yararlı olacaktır. Günümüzde en popüler kedi ırkları İran, Siyam, Van, Ankara, British Shorthair, Scotish Fold, Himalaya, Egzotic Shorthair’ dir. İran ırkı kediler sakinlikleri ile kendilerini gösterirler. Günü uyuyarak geçirmek onlar için bulunmaz nimettir. Himalaya benzer bir vücut yapısına sahip olmasına rağmen tüy renkleri ile İran’ dan ayrılır. Karakteri de İran gibi sakin yönündedir. Bu iki ırkın en önemli ihtiyacı taranmadır. Günlük taramaları mutlaka yapılmalıdır. Zira taranma ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamazsanız tüyler birbirine karışarak açılması imkansız bir hal alacak, deri üzerini kapatarak hava almasını engelliyecek ve deri problemlerine neden olacaktır. Hareket etmekteki isteksizlikleri nedeniyle beslenmelerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Aşırı yağlanma, kabızlık gibi sağlık problemlerine yatkınlardır. Siyam ırkı kediler oyuncu, aşırı meraklı ve atletizme yatkınlıkları ile tanınırlar. Evinizdeki en yüksek yerlere kolayca çıkabilirler. Atalarının avcılık özelliklerini tamamen taşımaktadırlar. Bu nedenle geceleri aktif haldedirler. Zira ataları geceleri avlanmakta idiler. Asil duruşu ve yumuşak tüyleri ile dikkatleri üzerlerine toplarlar. Taranma ihtiyaçları minimum seviyededir. Kendi dünyalarında yaşamayı daha çok severler, kucakta çabuk sıkılabilirler. British Shorthair ve Scotish fold, siyam kadar olmasa da hareketli bir yapıya sahiptirler. İnsanlarla arası biraz daha ılımlıdır. Kucakta o kadar çabuk sıkılmazlar. Taranma ihtiyaçları çok değildir. Van ve Ankara kedileri tüm dünyaya bizi tanıtacak güzellikteki kedi ırklarıdır. Avcılık karakterleri yüksek seviyededir. Bu yüzden devamlı hareket halindedirler. Yemek saatleri dışında sahipleri ile araları mesafelidir.
Erkek ve dişi ayrımı da yavru seçiminde önemlidir. Erkek kediler yavruluk dönemlerinde sahipleri ile çok yakın bir ilişki kurabilmektedir. İlerleyen yaşı ile birlikte yalnız kalma isteği ortaya çıkabilir. Dişi yavrular ilk başlarda sahiplerine çekingen davranırlar. Güvenlerini kazandıktan sonra peşinizden ömür boyu ayrılmayacaklardır. Bunların yanında ileriye dönük düşünmeniz gereken bir hususta ufaklıklarının ortalama 6-9 aylıkta iken kazanacakları cinsiyet özellikleridir. Dişi kediler ortalama 6 ayda 1 çiftleşme isteği duydukları bir döneme girmektedirler. Bu döneme kızgınlık dönemi denilmektedir. Yine aynı dönemde dişilerin salgıladıkları kokular nedeniyle erkek kedilerde bu çiftleşme isteği duymaktadırlar. Kızgınlık dönemi dişi kedilerde ortalama 7 gün sürer. İlk kızgınlık dönemi 20 güne çıkabilir. Bu dönemde dişi kediler huzursuzdurlar. Yerlerde yuvarlanır devamlı miyavlarlar. Uykusuz geceler geçirebilirsiniz. Bu dönemlerde dışarı çıkmak için yüksekten atlama, açık kapılardan kaçma gibi problemlerde karşılaştığımız problemlerdir. Erkek kediler, dişi kedilerin kızgınlık döneminde salgıladıkları bu kokuları alarak cam kenarlarından ayrılmaz hale gelebilirler. Ve varlıklarını, alanlarını belirtmek amacıyla tuvaletleri dışında ev içinde çeşitli yerlere idrar yapıp koku bırakabilirler. Kısırlaştırma ile bu sorunlar aşılmaktadır. Ama ilerde yeni yavrularımız olsun diyorsanız bu hususları bilmenizde fayda vardır.
Yavru Kedinizin İhtiyaç Malzemeleri
Mama ve su kabı, temizlenmesi kolay ve ters dönmeyecek kadar ağır olmalıdır. Paslanmaz çelikten çift gözlü metal kaplar en idealidir. Mama konmadan önce kapların yıkanması gerekir. Su kabında her zaman taze temiz su bulunmalıdır.
Kedi tuvaleti ve kumu kedi bakımında önemli bir ihtiyaçtır. Kediler dışarı çıkmadan da bu malzemeler ile ihtiyaçlarını ev içinde giderebilecektir. Tuvaletin boyutları erişkin olduğu zamanlarda da kullanabileceği genişlikte ve kumu eşelerken dışarı dökemeyeceği yükseklikte olmalıdır. Bu tuvaletin içine gazete parçaları, talaşta koyabilirsiniz ama ticari amaçlı hijyenik kedi kumları daha idealdir. Biraz pahalı olabilir ama hijyen,kokunun ortadan kaldırılması, kullanım kolaylığı yönünden size büyük avantajlar sağlayacaktır. Kumun üzerindeki pislikleri almak içinde bir kum küreği temin etmeniz gerekmektedir. Böylece günlük olarak kumun temizliğini yapabilirsiniz. Haftalık olarak kumun komple değiştirilmesi sağlık açısından gereklidir. Bu değişim esnasında eldiven kullanmanız ve işlem sonunda bol sabunlu su ile ellerinizi yıkamanız sağlığınız için gereklidir. Bu değişimde tuvaleti de çamaşır suyu eklenmiş su ile yıkamanız faydalı olur. Açık havada kurutmak kullandığınız deterjanın kokusunu ortadan kaldırması için gereklidir. Ağır deterjanların kokusu kedinizi tuvaletten uzak tutar veya burun kanallarında tahrişe neden olabilir. Kedi tuvaletleri sağlığınız açısından büyük önem taşımaktadır. Bu konuyla ilgili Veteriner Hekiminizden mutlaka bilgi alın.
Yatak, yavru kedinizin, saklanıp kendini güvende hissedeceği bir alan yönü ile düşünüldüğünde kapalı tarzda olması daha kullanışlıdır. Kediler yattıkları yerin temiz olmasına dikkat ederler bu yüzden yıkanabilir yumuşak yapıdaki materyallerin kullanılmış olması gerekmektedir. İlk gün içine girmezse hemen üzülmeyin zamanla kendisi için en ugun yerin orası olduğunu mutlaka benimseyecektir.
Tırmalama tahtası, kedinizin egzersiz ihtiyacını karşılamak ( Gerinme, tırmalama, tırmanma vb. ) tırnaklarındaki ölü deriyi temizlemek, hem de kaşınmak için kullanacağı bir malzemedir. Gerinme ihtiyacı kedilerin içgüdüsel bir davranışıdır. Bu nedenle ev eşyalarının yerine kendini bu malzemeye alıştırması çok faydalı olacaktır.
Boyun tasması, kediler için çok gerekli değildir fakat üzerinde zil taşıyan tasmalar yavrunuzun hareketlerini takipte ve o boyutla girdiği kuytu köşelerden çıkarabilmenizde işinize yaramaktadır.
Tarama araçları, uzun tüylü ırklar için en gerekli malzemelerden biridir. Ve yavruluk döneminde bu işlemi rutin bir hal aldırırsanız ilerleyen yaşlarında normal bir durummuş gibi davranacak sizde rahat edeceksiniz. Tarakların uçları küt olmalıdır ve deriye masaj yapar gibi yavaş yavaş taranmalıdır.
Taşıma çantası, yapacağınız yolculuklarda kediniz için olmazsa olmazlardandır. Veteriner Hekim muayenelerine giderken, tatil yolunda vb ziyaretlerde araç içinde kendini güvende hissedebileceği bir yerdir.
Kedinizin Beslenmesi
Kediler, köpeklere oranla beslenme yönünden daha seçicidirler. Bu da sizde zorluk hissettirmektedir. Zira sizde isteklerinin gerçekleştirilmesi amaçlı baskı kurmak için, açlık grevine girebilecektir. Burada ilk tercihleriniz büyük önem taşımaktadır. Yani ev yemekleri ile beslenmesine başlayan bir yavru kedi ilerde kuru mamayı kesinlikle reddecektir. Konserve mama ile başlanan bir beslenme programı diğer yemek türlerini istememesine neden olacaktır. Kuru mama ile beslemenin diğer metotlara göre çok miktarda iyi yanı bulunmaktadır. Bunların başında en önemlisi sağlık açısından iyi olmasıdır. Tabi bu iyi düşüncelerin hepsi iyi kalitedeki kuru mamalar içindir. Genel olarak mamalar 3 grupta toplanmaktadır.
Profesyonel Mamalar
Market Mamaları
Veteriner Hekim Mamaları
Tüm dünyada Veteriner Hekimler profesyonel mamaları tercih etmektedir. Bunun sebebi tabi ki sağlıktır. Zira profesyonel mamalar yavru/yetişkin kedilerin tüm ihtiyaçlarını dengeli bir şekilde ihtiva etmektedir. Ve uzun yıllar süren bilimsel çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılmışlardır. İçeriklerinde ileriki yaşlarda sağlık durumlarını etkileyecek kimyasal maddeleri ihtiva etmemesidir.
Market mamaları profesyonel mamalara ziyade daha ekonomiktirler. Buda içeriklerindeki besin miktarlarının düşürüldüğünün göstergesidir. Bu nedenle kedinizin eksik beslenmesine neden olacaktır. İçindeki besin maddelerinin eksikliği nedeniyle ortaya çıkacak tat kaybı içinde firmalar bazı kimyasal maddelerle bu eksikliği ortadan kaldırırlar. Bu kimyasal maddelerin zararlarını Veteriner Hekiminizin hasta portföyünden görebilirsiniz.
Veteriner Hekim Mamaları sağlık problemlerinin çözümünde yardımcı olması için tavsiye edilen, tedavi edici ve koruyucu özellikteki mamalardır. Yalnız Veteriner Hekim tarafından önerilir ve temini sağlanır.